Pages

Muqaddimah

Assalamualaikum dan selamat datang ke blog areMaL. Blog ini adalah merupakan blog sendirian berhad. Segala yang tercatat dalam blog ini adalah hak pemilik blog kecuali diberitahu. Jika terdapat kesalahan fakta, kesalahfahaman isu atau yang berkaitan dengannya sila hubungi terus blogmaster :D

Perjalanan ini akan terhenti sekejap di lampu isyarat, dan akan diteruskan apabila lampunya bertukar HIJAU. Bersabarlah sekejap menunggu warna HIJAU itu, sementara warna MERAH dan KUNING silih berganti. Tapi ingat enjin jangan dimatikan!" TGNA

Jika Allah swt tidak menolongmu apa-apa yang kamu hendak, Nescaya tidak mungkin makhluk dapat menolongmu,Jika Dia tidak menunjukkanmu pada setiap jalan, Nescaya sesatlahmu sekalipun pakar yang menunjukkannya.
www.flickr.com
areMaL's items Go to areMaL's photostream

16 February 2011

Wanita Sejati

Seorang gadis kecil bertanya kepada ayahnya, "Abi, ceritakan padaku tentang wanita sejati". 

Sang ayah pun menoleh kemudian tersenyum, "Anakku, Seorang wanita sejati bukanlah dilihat dari kecantikan paras wajahnya, melainkan dari kecantikan hati yang ada di baliknya. Wanita sejati bukan  dilihat dari bentuk tububnya yang mempesona, melainkan dilihat dari sejauh mana ia menutupi bentuk tubuhnya. Wanita sejati bukan dilihat dari begitu banyaknya kebaikan yang ia berikan, melainkan dari keikhlasannya memberikan kebaikan itu. Wanita sejati bukan dilihat dari seberapa indah lantunan suaranya, melainkan dari apa yang sering mulutnya bicarakan. Wanita sejati bukan dilihat dari keahliannya berbahasa, melainkan dari bagaimana cara ia berbicara.

Sang ayah diam sejenak sembari melihat ke arah putrinya. "Lantas apa lagi Abi?", sahut putrinya.

Ketahuilah putriku, "Wanita sejati bukan dilihat dari keberanian dalam berpakaian, melainkan sejauh mana ia berani mempertahankan kehormatannya. Wanita sejati bukan dilihat dari kekhuaritan dirinya digoda orang di jalan, melainkan kekhuatiran dirinyalah yang mengundang orang tergoda. Wanita sejati bukanlah dilihat dari seberapa banyak dan besarnya ujian yang ia jalani, melainkan sejauh mana ia menghadapi ujian itu dengan penuh rasa sabar dan syukur dan ingatlah, Wanita sejati bukan dilihat dari sifat supelnya dalam bergaul, melainkan sejauh mana ia bisa mejaga kehormatan dalam bergaul.

Setelah itu sang anak kembali bertanya, "Siapakah yang dapat menjadi kriteria seperti itu Abi?"

Sang ayah memberikannya sebuah buku dan berkata, "Teladanilah mereka!"

Sang anak pun mengambil buku itu dan melihat sebuah tulisan "Isteri-isteri RASULULLAH"

p.s.  Bagaimana pula untuk lelaki sejati? Teladanilah Rasulullah S.A.W. sebaik-baik ikutan.

3 comments:

LaDy_aFieFa said...

like this entry!...

kk3 dtg singgah ziarah~

Anonymous said...

:)

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...