Pages

Muqaddimah

Assalamualaikum dan selamat datang ke blog areMaL. Blog ini adalah merupakan blog sendirian berhad. Segala yang tercatat dalam blog ini adalah hak pemilik blog kecuali diberitahu. Jika terdapat kesalahan fakta, kesalahfahaman isu atau yang berkaitan dengannya sila hubungi terus blogmaster :D

Perjalanan ini akan terhenti sekejap di lampu isyarat, dan akan diteruskan apabila lampunya bertukar HIJAU. Bersabarlah sekejap menunggu warna HIJAU itu, sementara warna MERAH dan KUNING silih berganti. Tapi ingat enjin jangan dimatikan!" TGNA

Jika Allah swt tidak menolongmu apa-apa yang kamu hendak, Nescaya tidak mungkin makhluk dapat menolongmu,Jika Dia tidak menunjukkanmu pada setiap jalan, Nescaya sesatlahmu sekalipun pakar yang menunjukkannya.
www.flickr.com
areMaL's items Go to areMaL's photostream

02 December 2008

Ubuntu 8.10 & Vista

Lama dah tak menulis. Malas. :D
Sekarang musim bah atau ore luar panggil musim tengkujoh. Negeri-negeri alik pantai timur huje sokmo. Nok tubik jale pom malas. Duk kat rumah format komputer, install Vista dan update ubuntu dari 8.04 ke 8.10 intrepid ibex. Kadang-kadang kena servis jugok komputer nie. Supo keto laa.
Pernah guna Ubuntu? Sedak guno goni. Mudah Cepat Percuma dan Selamat. Tak payah anti virus. Internet pom laju. Ado effect comel (compiz) hehe. Kalau orang yang tak biasa tengok mesti kata 'ganahnyo goni'.Sebenarnya ambo dah lama guna Linux. Masa Form 4 tahun 2004 dulu ada install Redhat versi 9.0 rasanya dalam komputer. Okla saja nak test. :D Apa beza linux dengan Windows? Vista slow. Berat. Wireless, kalu signal tak kuat tak dapat connect. Internet pom slow. Download torrent lagi laa bolot. Tapi sebab ada banyak lagi software digunakan dan nak main game PES 2009 & NFS Undercover :D terpaksalah install Vista jugak. Nak guna wine tok rok.Nok Tera lebih-lebih pom tak reti doh. Kalau nak tahu lebih lanjut sila ke http://melayubuntu.blogspot.com/ . Kepada siapa-siapa yang nak mencuba boleh lah ke http://www.ubuntu.com/. Insyaallah post lain kali akan upload gambar banjir dan gambar bertema 'Mengarung Air Sangat Sedap' hehe.

3 comments:

Akmal said...

Mal, aku sakit hati. Laptop aku pakai Ati X1100, payoh nok enable segalo graphic. Mung buleh tolong aku dok? :(

areMaL said...

meme ubuntu tok brapo sapot mano ati nie.. aku guno 2500 pom tokleh dulu. tp lepas install 8.10 pahtu update.. install hardware driver (cari kat add/remove) , install compizconfig.. pahtu tiba2 bleh guna.. try laa.. :D

Mat Yus said...

Aku xtau la ATI ado dop driver,tp aku pkai Nvidia mula2 dio xdop driver,tp aku tgk kat driver manager ko gapo xigt dio ado oyap kod error sero hok recommended,aku search kat software package tu gna Nvidia,pahtu ado kod tu,aku donlod hok tu then driver Nvidia bleh guna,yahuuuu....!!
try la kat gotu tu kot2 bleh ko.....
tp xtau la klu mg prasan lamo doh ko,keh9...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...